Skoči na glavno vsebino

Osnovni program

OSNOVNI PROGRAM

Program temelji na KURIKULUMU ZA VRTCE, ki je nacionalni dokument in predstavlja strokovno podlago za delo v vrtcih.    Program temelji na načelih in ciljih predšolske vzgoje in na spoznanjih, da otrok svet razume in spoznava celostno, da se razvija in uči v aktivni povezavi s svojim socialnim in fizičnim okoljem, da v vrtcu v interakciji z vrstniki in odraslimi razvija lastno družbenost in individualnost. (Povzeto po Kurikulum za vrtce, 1999)

 

P1120754

 

 

POSEBNI DNEVI, KI POPESTRIJO NAŠ PROGRAM

To so dnevi, ki jih izvajamo v obliki združevanja vseh skupin, gre za integracijo, kjer se otroci med sabo povezujejo ne glede na starost ali matično skupino, ki ji pripadajo. Takrat postanemo ena velika družina, razvijamo občutek za strpnost, pripadnost in spoznamo, kako lepo nam je, ko se družimo.

TEDEN OTROKA

Zagotoviti otroku  varno in prijetno bivanje, da otrok rad prihaja v vrtec, je naša osnovna naloga vsak dan. Ob tednu otroka se še posebno potrudimo, da pričaramo prijetno vzdušje in več nevsakdanjih dejavnosti. Takrat povabimo na obisk zanimive goste: lovca ali glasbenika ali  pa nas obišče Modri medvedek, Zajček Sparky ali kdo ve …  Včasih si spečemo pice, slastne piškote, naredimo sadno solato ali  sok iz jesenskih sadežev. Vsako leto si izmislimo kaj novega!!!

P1090367

 

 

VESELI DECEMBER IN PRIHOD TREH DOBRIH MOŽ

December je mesec, ko se vsi potopimo v svet pravljic in sanjamo. To je čas, ko otroški svet domišljije ne pozna meja, je poln pričakovanja in upanja…

P1040384     [001115]

 

 

 

 

 

POVABILO DEDKOV IN BABIC NA NOVOLETNO ČAJANKO

Dedki in babice imajo pri otrocih posebno mesto.Tudi v našem vrtcu se trudimo ohranjati to vez in  skrbeti za druženje treh generacij. V mesecu decembru povabimo vse dedke in babice naši  varovancev, da nas obiščejo v vrtcu v dopoldanskem času. Za njih pripravimo kratek kulturni program in prijetno  druženje ob sladkem prigrizku in čaju.

P1030879

 

 

KULTURNI PRAZNIK

Na otroku primeren način prilagodimo vsebine, ki otroku sporočajo kaj se praznuje, kdo praznuje in kako praznujemo praznike v vrtcu. Posebej izpostavimo kulturni praznik, kajti vzgajanje narodne  zavednosti se začne že na predšolski stopnji. Prispevati želimo k osveščanju, ohranjanju in krepitvi  otrokove lastne in narodne identitete v prostoru in času. Nekaj dni v tednu pred samim praznikom v  vrtcu posvetimo kulturi. Obiščemo knjižnico ali knjižničarka obišče nas, spoznamo pesnika Franceta  Prešerna in poslušamo slovensko himno, obudimo plese, pesmi in pravljice, ki so se ohranile skozi generacije. Otroci pa nadvse uživajo, ko vzgojiteljice samo za njih odigramo dramatizacijo.

P1140879  P1140910

 

PUST

Vključevanje v širšo družbo zaznamuje  spoznavanje kulture in običajev naroda, kjer otrok živi.  Praznovanje pusta ni samo zabava ali rajanje, je nekaj več.  Nosi sporočilno vrednost  in skrbi za    ohranjanje tradicije. Na ta norčavi dan, ki je otrokom zelo pri srcu, se zberemo vse skupine. Ob  glasbi, ugankah, plesu in petju si priredimo pravo pustno rajanje.  Sledi povorka v osnovno  šolo, otroci iz starejših skupin pa odidejo odganjat mrzle zimske dni  s sprehodom skozi vas…

P1150377P1150280

Dostopnost